Akümülasyon tankları emayeli olarak üretildiği taktirde emaye uygulaması çok fazla önem kazanmaktadır. Doğru kalitede emaye demek; tankın içinin tamamen emaye kaplanmış olması yani gözenek, çatlama, emaye olmamış küçük alanlar gibi emaye hatalarının olmaması demektir. Ayrıca emaye kalınlığının 180-400 micron aralığında olması gerekmektedir.

Emaye çok dikkatli uygulanması gereken bir işlemdir. İyi bir emaye kaplaması yapmak için öncelikle kullanılan sacın mukaremet ve emaye kaplamasına uygun kalite ve kalınlıkta olması gerekmektedir. Gövdeyi birleştiren düz kaynak ve çevre kaynağında kullanılan kaynak makinalarında “Amper”in mümkün olduğunca düşük olması tercih edilmektedir. Bu konuda Türkiye’nin emayeli hızlı boyler ve emayeli akümülasyon tankının ilk üreticisi olan Kodsan Kazan AŞ yetkilileri daha önce 210 Amper ile kaynak yaptıklarını ancak kaynak proseslerine yaptıkları yatırım sonucunda aynı kalite kaynağı 140 Amper ile de yapmayı becerdiklerini bu sayede sacdaki yanma ve karbon aktarımının azaldığını bunun da kaynak bölgelerindeki emaye kalitesinin çok yükseldiğini belirtmişlerdir.

Ayrıca iyi bir emaye için yüzey hazırlama yani sacın üstündeki yağın arındırılması, asit ile aşındırılması ve pasivasyon ile korunması gerekmektedir. 6 veya 7 tank ile sağlanan bu yüzey hazırlama işlemi çok önemli olup tüm kimyasallar her saat kontrol edilmelidir.

Ayrıca tankların ısıtılma dereceleri ve ürünün tank içinde kalma süresi de çok önemlidir.

Doğru seçilmiş sac, doğru proseslerle imal edilmiş tank, doğru yüzey hazırlama sonrası emaye kaplama işlemine tabi tutulur. Emaye kaplama sonrası kurutma fırınlarında kurutulan emaye, 860°C sıcaklıktaki fırında pişirilir. Tüm bu prosesler çok önemlidir. Mesela pişirme süresi ve pişirmenin tüm yüzeylerde aynı olması gerekmektedir. Dikkat edilmediği taktirde emayenin bazı yerleri yanabilir. 

Ayrıca izolasyon konusu çok önemlidir. Küçük ürünlerde poliüretan, büyük ürünlerde sünger izolasyon veya yerinde klasik izolasyon yapılmaktadır.

Gerek emayeli akümülasyon tanklarında gerekse Hızlı Boyler, Süper Boyler veya Water Heater olarak adlandırılan boylerlerde emaye yapım aşamasında gözle görülemeyen gözenekler olabilir. Standartlar belirli ölçüde bu gözeneklerin olabileceğini baştan kabul eder. Bu gözeneklerin paslanmaya sebep olmaması için koruyucu olarak Magnezyum Anot veya Alüminyum Anot veya Titan karışımlı Anot kullanılır.

Kodsan Kazan AŞ yetkililerinin açıklamasına göre emaye prosedürlerini çok hassas uygulamalarına rağmen her ürünün içi endoskopi cihazına benzer bir cihaz ile tüm iç yüzey kalınlık ve kaplama kalitesini incelediklerini bu sayede sürekli kaliteye ulaştıklarını belirtmişlerdir.

Gerek Akümülasyon Tankları gerekse Hızlı Boylerler (Süper Boylerler)  hakkında kapasite ve teknik bilgiye ulaşmak için www.kodsan.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

Akümülasyon Tank

Sorular

Hiç Soru Sorulmamış. İlk soruyu siz sorun...

 
1266 kez görüntülendi